Onafhankelijke website over maatschappelijk welzijn
Samen armoede bestrijden en bespreekbaar maken

City-Bag Breda

Update (10-11-2016)

Het project City-Bag is succesvol te noemen. Inmiddels zijn er zo'n 15 rugzakken uitgedeeld en worden de overige gevuld met winterspullen zoals sjaals, mutsen, handschoenen, dekentjes, etc.
Wij willen ons project uitbreiden met het verstrekken van tentjes, matrasjes en slaapzakken en zoeken hiervoor nog sponsors. Wil je ons financieel steunen ga dan naar onze donatie-pagina.

Heb je nog goede tenten (geschikt om mee te overwinteren) of wil je op een andere manier helpen neem dan contact met ons op via het contact-formulier.


 

 


De City-Bag Breda is een grote 75-liter backpack rugzak voor dak- en thuislozen.
In de rugzak zitten o.a. toiletspullen, een ehbo-doosje, sokken, ondergoed, korting- en waardebonnen. Verder zit er een boekje in met handige adressen en telefoonnummers
van sociaal-maatschappelijke organisaties waar men terecht kan voor hulp.
Met een doorverwijzing van deze organisaties kan men de rugzak afhalen bij
Stichting Meer met Minder.

Het project

Breda telt 300 geregistreerde dak- en thuislozen, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Vaak hebben ze geen middelen voor persoonlijke verzorging en hygiëne. De spulletjes die ze nog hebben dragen ze met zich mee in plastic tasjes, vuilniszakken, een oude plunjezak of iets dergelijks. Deze twee problemen zorgen er gelijk voor dat ze er als snel enigszins onverzorgd uitzien en hun contacten met de samenleving verminderen. Dit heeft weer als gevolg dat het stereotype beeld van de daklozen als slecht verzorgde, bier drinkende oude man in stand gehouden wordt. Het stigma dat rust op de daklozen wordt hiermee versterkt en voortgezet en draagt bij aan de verdere stigmatisering van daklozen als ongewenste groep mensen.


De City Bag is een goede backpack rugzak, gevuld met dagelijkse behoefte voor o.a. de sociale hygiëne, maar ook een boekje met handige adressen en telefoonnummers, bonnen voor kleding, de Meer met Minder Voordeelpas en nog veel meer. Er blijft genoeg ruimte over voor een slaapzak, een tentje en de eigen spulletjes. De City-Bag heeft ook een regenhoes die tevens kan dienen als beveiliging tegen diefstal. |
Elk seizoen kunnen mensen langskomen voor nieuwe spullen, afgestemd op het seizoen en hun behoeften. Op deze manier blijven we in contact en kunnen we proberen om ze nog verder op weg te helpen naar een nieuw bestaan. Met de City-Bag willen wij ook de beeldvorming veranderen en het zelfvertrouwen van de dak- en thuislozen vergroten.
De City-Bag is één van de stappen naar een nieuw leven.

Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker! 

Stichting Meer met Minder bestaat uit een grote groep vrijwilligers en  zet zich in voor mensen die in een sociaal- maatschappelijk kwetsbare positie verkeren, met speciale aandacht voor mensen die in armoede leven.

Betekenis ‘daklozen’
Daklozen hebben letterlijk geen dak boven hun hoofd. Zij zoeken een slaapplaats bij vrienden en kennissen, de nachtopvang, crisisopvang of de openbare ruimtes (portieken, fietsenstallingen of de straat)

Betekenis ‘thuislozen’
Thuislozen zijn mensen die geen contact met familie, vrienden, buren, kortom geen sociaal netwerk meer hebben en een groot risico lopen te vereenzamen en maatschappelijk gezien af te glijden. Ze zijn vaak marginaal gehuisvest en wonen bijvoorbeeld op een camping, in een kraakpand of in een tent. 

Over de initiatiefnemer

Arie: Toen ik zelf nog dakloos was zag ik veel dak- en thuislozen hun hele hebben en houden mee sjouwen in plastic tassen, boodschappentassen, vuilniszakken, etc. Het is zo’n trieste aanblik en het beeld blijft door mijn hoofd spoken. Nu ik voorzitter ben bij Stichting Meer met Minder wil ik graag iets voor deze mensen betekenen, ze echt helpen.
Samen met het bestuur en onze vrijwilligers zijn we tot dit project gekomen.

Begroting

De kostprijs per rugzak is momenteel 120 euro exclusief promotiekosten. Wij zijn nog bezig met het verkrijgen van gratis producten en/of kortingen om de kostprijs te drukken.

Stretch goal

City-Bag Breda is een doorlopend project welke na afloop van deze actie zal worden voortgezet. Dit kan gevolgd worden op onze. Als deze actie meer dan 4000 euro ophaalt dan zullen wij dit geld blijven besteden aan het project City-Bag Breda.